Artykuly spozywcze 23 vat

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Formexplode

Pomysłów na to, w jaki twórz zapobiegać marnotrawstwu życia jest wiele, oraz jedynym spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wówczas mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z grubszej folii, tym dużo wytrzymały), powinny mieć atesty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE ukazuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają smaku i zapachu, nie nadają mu bliskich marce), niektóre przydają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to doskonała forma na granica marnotrawstwa. Tymże wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można korzystać oraz w gospodarstwach domowych.